Nemzetközi pályázatok

A nemzetközi piacon tevékenykedő vagy arra nyitott vállalkozások számára a 2014-2020-as programozási időszakban a regionális pályázati forrásokat kiegészítve úgynevezett közvetlen brüsszeli nemzetközi pályázatok is elérhetőek az Európai Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikájának sikeres megvalósítása érdekében. A 2014-2020 közötti programozási időszakban egyik ilyen meghatározó program a Horizont 2020, amely közel 79 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik.

H2020
A program egyik újdonsága a kis és közepes vállalkozások (Kkv-k) támogatását célzó pályázati lehetőség, amely az innovációs lánc teljes folyamatában - az ötlettől a piaci bevezetésig - végigkíséri a kkv-kat. Egy-egy vállalkozás önállóan is pályázhat a projekt előkészítésre valamint a megvalósításra, míg korábban ez csak nemzetközi konzorciumokban volt lehetséges.

A kifejezetten KKV-k számára elérhető H2020 pályázati felhívás főbb paraméterei:
- Profitorientált jogi személyiséggel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások önállóan vagy konzorciumban pályázhatnak
- A projekt előkészítésére és a megvalósítására is pályázhatnak az alábbi területeken 2014. december 17-ig a HORIZONT 2020 keretén belül:

 • ICT
 • Nanotechnológia
 • Biotechnológia
 • Űrkutatás
 • Egészségügy Élelmiszerbiztonság
 • Energia Közlekedés
 • Klíma
 • Környezetvédelem
 • Biztonság

 • EUROSTARS
  A EUROSTARS program az innovatív KKV-k nemzetközi együttműködésben megvalósuló kutatás fejlesztését támogatja, mely minden technológia terület felé nyitott (ICT, biotechnológia, ipari termékek, termékfejlesztés, stb.). A projektek eredménye olyan piacképes termék kell, hogy legyen, amelyet a projekt zárását követően legkésőbb két éven belül piacra juttatnak. Magyarország nemzeti költségvetése 2014-2020 között 750 ezer EUR/év.

  AAL - Tevékeny és önálló életvitel közös program
  Az AAL - Tevékeny és önálló életvitel közös program idősek életvitelének segítése érdekében alkalmazott kutatásokat támogat infokommunikációs termékek, rendszerek vagy szolgáltatások fejlesztése által.

  ECSEL
  Az ECSEL program célja az európai elektronikai gyártási kapacitás fellendítése. A partnerségek által kiírt versenypályázati felhívásokon részt vehetnek vállalatok, kkv-k, egyetemek, kutatószervezetek.

  Amennyiben innovatív termék, eljárás vagy megoldással szeretne közvetlenül Brüsszelbe pályázni a fenti témákban, akkor vegye igénybe ingyenes, és személyre szabott konzultációs lehetőségünket, illetve kérje részletesebb tájékoztató kiadványunkat.