Milyen egy sikeres K+F projekt?
A Daneeka Mérnökiroda Kft. egyik fő profilja a kis- és középvállalkozások kutatás-fejlesztési programjainak támogatása.

A Daneeka Mérnökiroda Kft. egyik fő profilja a kis- és középvállalkozások kutatás-fejlesztési programjainak támogatása. Ennek keretében több prototípus kifejlesztéséhez segítettünk már tőkét szerezni megbízóinknak mind hazai, mind európai pályázati támogatások segítségével. Ebből szeretnénk egyet bemutatni, gondolatébresztőnek…

A hazai források leginkább a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatain keresztül érhetőek el. Ilyen támogatást kapott egyik megbízónk, a Kompozitor Kft. új, magas tűzállóságú kéménybéléscső prototípus kifejlesztéséhez. A Furanflex HHR (High Heat Resistance) márkanevű új termékük fejlesztése 2017-ben kezdődött, és 2019 márciusában fejeződött be. A kifejlesztett új típusú kéménybélelő kompozit alkalmas nagyobb hőterhelésnek és agresszív kondenzátum lecsapódásának kitett kémények bélelésére, fa-, pellet- vagy széntüzelésű kazánokhoz. A fejlesztésre azért volt szükség, mert a piacon fellelhető kéménybélelő rendszerek az ilyen jellegű fűtőanyagok elégetése során fellépő kettős hatásnak nehezen képesek ellenállni. Vagy jól bírják az üzemi terhelés során a kéményben lecsapódó csapadék korróziós hatását, de nem megfelelően hőállók, vagy megfelelően hőállók, de rosszul bírják az agresszív nedvességet. Az új prototípust kifejlesztő Kompozitor Kft.-nek volt ugyan olyan kompozit műgyanta kéménybélése, mely száraz üzemmódú fa tüzelésre megfelelő hőállósággal rendelkezik a füstgázok biztonságos elvezetéséhez, de nedves üzemmódban, például pellet égetésével megjelenő agresszív kondenzátumnak és a széntüzelésből eredő magasabb, akár 600 °C-os üzemi hőmérsékleti maximumoknak ez sem képes tartósan ellenállni. A modern kazánok részét képező hőcserélő elemek hatásfokának fejlődése ugyanis a kilépő füstgázok hőmérsékletének csökkenésével járt. Az alacsonyabb hőmérsékletű füstből a kéményfalon fellépő kondenzációs kicsapódás is nagyobb mértékű, ami a kémény belső oldalfalán megnövekedett korróziós hatást eredményez.

A kifejlesztésre került új, FuranFlex HHR márkanevű, szilárd fűtőanyagú tüzelőrendszerekhez használható kéménybélelő kompozit műgyanta kémény béléscső ezekre a problémákra nyújt megoldást. A fejlesztésénél a célkitűzések, illetve az elvárt műszaki paraméterek a következők voltak:

  • Magasabb hő- és lángállóság. A béléscső tartós (évekig nyúló) hőállósága legyen 600 °C feletti, de az extrém magas hőterhelést jelentő 1300 °C-nak is képes legyen 30 percig ellenállni, ami a tűzvédelmi előírások miatt fontos.
  • Jobb nedvesség-, és korrózióállóság. Az új termék álljon ellent az agresszív kondenzátumnak, mely a szilárd tüzelőanyagok égetésekor a füsttel távozik az égéstérből, és a kémény oldalfalára csapódik le.
  • Hosszú élettartam, amire a szilárd tüzelésű kémények esetén még nem volt példa.
  • Könnyű beépíthetőség, ami a versenytársakkal szemben (acél, kerámia anyagú kéménybélelő rendszerek) komoly versenyelőnyt jelent az új terméknél.
  • Az új tűzálló kéménybéléscső bórvegyületeket, mint égésgátló adalékot nem, vagy csak csökkentett mértékben tartalmazzon, így a legszigorúbb környezetvédelmi elvárásoknak is feleljen meg.

Az új kéménybéléscső fejlesztése a már sikeres FuranFlex technológián alapult. Ennek lényege a beépítés módja, ahol a meglévő kéménykürtőkbe a kompozit béléscsövet lágy, összehajtogatott formában húzzák be, és ezt követően forró gőznyomás alá helyezik. A gőznyomás hatására a lágy kompozit cső ráfeszül a kémény belső oldalfalára, majd irreverzibilisen kikeményedik, így belülről légtömören kibéleli azt, megfelelő felületi védelmet nyújtva a falazott szerkezetnek. A Kompozitor Kft. fejlesztése sikeresen zárult, eredménye a Furanflex HHR (High Heat Resistance) márkanevű új termék. Az új kéménybélés tartósan és biztonságosan képes elviselni a szilárd tüzelés sajátosságaiból adódó erőteljes igénybevételeket, a magasabb, extrém esetben 600 °C-ot elérő üzemi hőterhelést és az esetleges agresszív kondenzátum lecsapódást, ugyanakkor beépítése egyszerű, és az ára is kedvező. A Kompozitor Kft. 2021-től értékesíti a magasabb igénybevételeket is jól bíró új kéménybélelő rendszerét. A fejlesztés jelentős szellemi hozzáadott értéket képvisel, hiszen a kifejlesztésre kerülő kompozit műgyanta termék egy teljesen új konstrukció, amely teljes egészében a Kompozitor Kft. tudásbázisára alapozva valósul meg.

PARTNEREINK